Gostoa lekcia Bondar. Ogolosenna2
26 січня 2022 року

Бондар Тамара Іванівна,

доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедрою педагогіки дошкільної, початкової освіти та освітнього менеджменту Мукачівського державного університету
"Сучасні тенденції розвитку інклюзивної освіти у США й Україні"

 

Gostoa lekcia Bondar. Ogolosenna2 1

26 січня 2022 року було проведено гостьову лекцію Тамарою Іванівною Бондар, докторкою педагогічних наук, професоркою, завідувачкою кафедрою педагогіки дошкільної, початкової освіти та освітнього менеджменту Мукачівського державного університету у дистанційній формі на платформі Zoom. Тема лекції «Сучасні тенденції розвитку інклюзивної освіти у США й Україні».
Тамарою Іванівною схарактеризовано поняття «тенденції розвитку й функціонування системи освіти» у вітчизняній науково-педагогічній літературі. Обґрунтовано зовнішні та внутрішні чинники щодо опису динаміки розвитку інклюзивної освіти. Визначено керівні принципи, що створюють підґрунтя для реалізації інклюзивної освітньої політики США, лідера в розвитку правової моделі інклюзивної освіти (заборона відмови в наданні освіти, недискримінаційне виявлення й оцінювання учнів з інвалідністю, принцип безкоштовної, доцільної державної освіти, принцип судового захисту, принцип участі дітей і батьків у спільному ухваленні рішень). Проаналізовано Закон України «Про освіту» щодо характеристики понять «інклюзивне навчання», «інклюзивне освітнє середовище», «особа з особливими освітніми потребами». Наголошено на важливості команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої та дошкільної освіти України.
Слухачами та активними учасниками зустрічі виступили аспіранти третього (освітньо-наукового) ступеня вищої освіти «Доктор філософії», які опановують освітній компонент «Інклюзивне навчання в початковій школі».
Планується подальша освітня співпраця з Тамарою Іванівною із метою підготовки конкурентоспроможних майбутніх викладачів означеної спеціальності.

A2022 01 26 15 02 53

A2022 01 26 15 01 10